vissza a nyitólapraKisbúnt hiába keressük a térképen. Csak Búnt (Boiu) és Alsóbúnt (Topa) találunk Fehéregyházától néhány kilométerre, északra, illetve északkeletre. Egykor mindkét település előbb a Bethlen, majd a Haller család birtokához tartozott, akárcsak a szomszédos, mára Segesvárral teljesen egybeolvadt Fehéregyháza.
Bún és Alsóbún közt félúton kastélyszerű romos udvarház árválkodik egy jóval későbbi – ma már használaton kívüli – méretes gát szomszédságában: a kisbúni Bethlen-kastély. A négyszög alaprajzú, sarkain sokszögű tornyokkal megerősített késő reneszánsz stílusú épületet Bethlen Farkas építtette a 17. század első felében. Haller Gábor tanácsára és tervei alapján 1640-ben kőfallal vették körül, melyet sarkain úgynevezett olaszbástyák erősítettek. A kisbúni rezidenciát 1669-ben Bethlen János kancellár alakította tovább. Végső formáját a 19. század első harmadában nyerte el, amikor megépült a bethlenszentmiklósi kastélyra emlékeztető árkádos főhomlokzata.
Az épület, amely viszonylag épen vészelte át a történelem viharait, a második világháború után évtizedekig a fehéregyházi állami gazdaság irodáinak adott otthont. Sorsát a Nagy-Küküllő 1970-es nagy árvize pecsételte meg. (A tengernyi víz hatalmas pusztítást okozott a közeli Segesvár alsóvárosában.) Ekkor határozták el az illetékesek, hogy a hasonló esetek elkerülése céljából gátat emelnek a Bethlen-kastély szomszédságában. Mire a védmű elkészült az állami gazdaság kiköltözött a műemléképületből. A gazdátlanná vált kastély azonban még 1980-ban is viszonylag épen állt. Pusztulása a ’90-es években kezdődött el. Tetőgerendázatát, nyílászáróit elhordták, védőbástyáit megbontották. Az egykor impozáns épületből napjainkra hasznavehetetlen rom maradt, melyet legfeljebb egy azonnali és hatékony beavatkozás menthet meg.
kisbun01.jpg kisbun02.jpg kisbun03.jpg kisbun04.jpg
kisbun05.jpg kisbun06.jpg kisbun07.jpg kisbun08.jpg
kisbun09.jpg kisbun10.jpg kisbun11.jpg kisbun12.jpg
kisbun13.jpg kisbun14.jpg kisbun15.jpg kisbun16.jpg
vissza a nyitólapra