vissza a nyitólapraApró, vegyes ajkú település Marosvásárhelytől hat kilométerre, délkeletre. Korábban közigazgatásilag a szomszédos Jeddhez tartozott, 2004-től azonban Székelybóssal alkot községet.
A falu és környéke évszázadokig a Tholdalagi család birtokában volt. Kerített udvarházuk a 16-17. században épült. Az ősi kúria idővel tönkrement, ennek romjain emelték 1830-ban a jelenlegi, U-alaprajzú, klasszicista stílusú kastélyt. A mindössze egyetlen szintes épület magasított attikájú középső szakaszán nagy, úgynevezett áthajtó kapu van. Az impozáns kastélynak több mint tízezer kötetes könyvtára volt, melyből a második világháború után mindössze kétezerháromszáz példányt sikerült megmenteni. Az épületet még a huszadik században is csodálatos park vette körül.
A második világháború utáni kommunista rezsim évtizedei alatt a szép kastélyban a helyi termelőszövetkezet és traktorállomás irodáit rendezték be. A felelőtlen gazdálkodás eredményeként napjainkra az épület teljesen tönkrement. Tetőszerkezete elkorhadt, szobái mennyezete leszakadt, válaszfalai ledőltek, ajtóit, ablakait elhordták, udvarát felverte a gyom. Az épület az országútról nézve még megkapó, ám közelről meglehetősen siralmas látványt nyújt.
koronka01.jpg koronka02.jpg koronka03.jpg koronka04.jpg
vissza a nyitólapra