vissza a nyitólapraApró, többségében magyar ajkú barcasági település Brassótól harminchét kilométerre, északra, az Olt jobbpartján. (Az apácaiakat evangélikus (lutheránus) vallásuk miatt a környékbeliek „magyar-szászoknak” csúfolták.) Itt született Apáczai Csere János, a gyulafehérvári kollégium híres professzora, a Magyar Encyclopaedia szerzője.
A kisközség alapításának pontos időpontja ismeretlen. Egyes feltételezések szerint I. (Nagy) Lajos király alapította, más vélemények szerint már jóval korábban létezett. Nevét valószínűleg hajdani apácakolostor lakóiról kapta. A települést, amely a hozzá tartozó birtokokkal korábban a törcsvári uradalomhoz tartozott, Mátyás király a Bölöni, illetve a Szentgyörgyi Forró családnak adományozta. Mivel a vár nem szerepelt a donációs levélben, feltehetően továbbra is királyi kézben maradt.
Az apácai várat a székely határőrök építették. Eredetileg Feketevárnak hívták, jelenlegi nevét később kapta. A török időkben gyakran megtámadták, ezért folyamatosan erősítették, bővítették. A korabeli leírások szerint lakótornya a 16. században már négy emelet magas volt. A Forró családot 1531-ben Szapolyai János erősítette meg birtokában. A vár pusztulásának körülményei nem ismertek. Valószínűleg a törökök rombolták le. Mára csak egy nyolc-tíz méter magas, húsz méter hosszú, enyhén ívelt U-alakú falrész maradt belőle, a községtől néhány száz méterre, északra, az Ürmösre vezető út baloldalán.
apaca01.jpg apaca02.jpg apaca03.jpg apaca04.jpg
vissza a nyitólapra