vissza a nyitólapraŐsi szilágysági település Zsibótól huszonhat kilométerre, délkeletre. Környéke már a római időkben lakott terület volt. Alapításáról nem maradtak fent dokumentumok. Neve alapján eredetileg a Csákiaké lehetett, majd a Jósika család birtokába került. A falu déli szélén emelkedő dombon egykor római castrum állt. Az erődítés helyére a Jósika család kastélyszerű udvarházat épített, amely később a birtokkal együtt a Haller családé lett. Wesselényi Miklós 1785-ben emberei élén megostromolta a kastélyt. Haller János Bécsben panaszt tett Wesselényi ellen, akit tette miatt nyolc évre Kufstein várába zártak.
A kastélyban a kollektivizálás (téeszesítés) után a helyi mezőgazdasági termelőszövetkezet székháza működött. Aztán az 1960-as években a járási és megyei tanács úgy döntött: szanatóriummá alakítja át az impozáns épületet. A tervek el is készültek, a szükséges építési engedélyek is rendre megérkeztek, csak épp a kivitelezéshez szükséges pénzt nem volt hajlandó biztosítani senki. A helybeliek egy ideig még reménykedtek, végül lemondtak turizmusfejlesztő álmaikról.
Mostoha sorsa ellenére a csákigorbói kastély túlélte a kommunista diktatúrát. Pusztulása csak az 1989-es események után kezdődött el. Mivel örökösök nem jelentkeztek, a helybeliek saját építkezéseikhez széthordták az épület köveit, tégláit. Napjainkban már a kastély alapjait is nehezen lehet megtalálni. Mindössze a beomlott tetejű kápolna, annak tornya, a kastélyudvar díszének számító kút és a kastély kapubejárata áll még. Valamennyi rendkívül rossz állapotban. Félő, hogy néhány év múlva nyoma sem marad az egykor csodálatos épületegyüttesnek.
csakigorbo01.jpg csakigorbo02.jpg csakigorbo03.jpg csakigorbo04.jpg
csakigorbo05.jpg csakigorbo06.jpg csakigorbo07.jpg csakigorbo08.jpg
csakigorbo09.jpg csakigorbo10.jpg csakigorbo11.jpg csakigorbo12.jpg
vissza a nyitólapra