vissza a nyitólapraEgykor színmagyar, ma már egyetlen magyar anya-nyelvű asszonyt leszámítva román ajkú település Tövistől tizenöt kilométerre, nyugatra, az Erdélyi Érc-hegység előterében. Első említése Belenyigh alakban, egy 1274-ben keltezett oklevélben bukkan fel először. Hat évtizeddel később, 1334-ben Benedictként említik, 1648-ben pedig már Benedekként szerepel a dokumentumokban.
A falu fölötti magaslatot festői templomrom uralja. Az eredetileg gótikus stílusú templomot feltehetően a 14. század első felében építették. Egyes vélemények szerint egy korábbi templom helyén. Tény, hogy Borosbenedeknek 1332-ben már saját plébániája volt. Az egyhajós, nyolcszögzáródású szentélyű templomot később északi oldalán egy négyzetes alaprajzú helyiséggel, feltehetően sekrestyével bővítették.
A templom a reformációt követően került a református egyház tulajdonába. A főbejárat fölötti kőtábla szerint tornyát 1786 és 1788 között emelték. Eredetileg jóval magasabb volt, húsz esztendeje azonban felső része leomlott. A gazdátlanul maradt, romos épület köveinek jelentős részét a helybeliek elhordták. Az egykori szentély és a templomhajó mély gödrei arra utalnak, hogy kincskeresők ásták fel a területet. Szerencsére az arany és ezüst kegytárgyak után kutakodók épen hagyták a templomkert (cinterem) 18-19. századból származó sírköveit.
Az egykor református többségű Borosbenedek magyarsága a kommunista diktatúra végére teljesen kihalt vagy elvándorolt. A gazdátlanul maradt templomrom környékét benőtte a gyom. A rendszerváltás után dunántúli – mosonmagyaróvári és szombathelyi – vasutasok egy-egy csoportja néhány éven át minden nyáron felkerekedett és lelkiismeretesen megtisztította a templom környékét az embermagasságúra nőtt gyomtól, bokroktól. Mára a jótékony kirándulások elmaradtak, félő, hogy a sokak számára kedvelt kiránduló- és zarándokhelynek számító templomrom hamarosan az enyészeté lesz. Jó lenne legalább értékes sírköveit biztonságba helyezni valamelyik környékbeli múzeumban.
borosbenedek01.jpg borosbenedek02.jpg borosbenedek03.jpg borosbenedek04.jpg
borosbenedek05.jpg borosbenedek06.jpg borosbenedek07.jpg borosbenedek08.jpg
borosbenedek09.jpg borosbenedek10.jpg borosbenedek11.jpg borosbenedek12.jpg
borosbenedek13.jpg borosbenedek14.jpg borosbenedek15.jpg borosbenedek16.jpg
borosbenedek17.jpg borosbenedek18.jpg borosbenedek19.jpg borosbenedek20.jpg
vissza a nyitólapra