vissza a tartalomhoz


A századforduló az autózás történetében is sorsfordulónak számított. A franciaországi Nizzában egyre-másra rendezték az autóversenyeket. Szinte valamennyit Mercedes gépkocsi nyerte. Nem véletlen, hogy 1901-ben a France Automobile autósszaklap a következő szalagcímet hozta első oldalán: „Beléptünk a Mercedes korszakába!”
Az 1900-as évek elején már eltűnőben voltak a hintó formájú automobilok, a legtöbb autógyártó a Mercedes kocsik formatervezését követte. Az új formával, új sebességrekordok is születtek. Mint már utaltam rá, 1902-ben a francia Degrais Mercedesével túllépte a bűvös 100 kilométeres sebességhatárt. Ennek ellenére a szakma a német Christian Wernert tekintette a kor legjobb versenyzőjének.
Werner valóban zseniálisan vezetett: elegánsan, ugyanakkor bátran, s szinte pimaszul rámenősen. Modora semmiben sem különbözött vezetési stílusától. Nem ismerte a tekintélytiszteletet. Közömbösen, zsebredugott kézzel tárgyalt államfőkkel, királyokkal, császárokkal, mégis ő volt az, aki II. Vilmos német császárral megszerettette a gépkocsit.
A katonacsászárról köztudott volt, hogy mély ellenszenvvel viseltetett a „büdös kocsik” iránt. Egyedül a lovat, a lovaskocsit és a hintót tartotta úriemberhez méltó közlekedési eszköznek. Hosszas rábeszélésre mégis belement, hogy 1902-ben, Kasselben versenyt rendezzenek a császári négyfogatú gyorshintó és egy Mercedes között. A verseny, melyet egyértelműen a Mercedes nyert, korábbi álláspontjának feladására késztette a császárt. Azonnal rendelt magának egy Daimler gépkocsit és hozzálátott a hadsereg motorizálásához. Három évvel a kasseli verseny után a német autóklub felvette a Császári Autóklub nevet. Félévtizeddel később pedig már huszonkét elegáns Mercedes gépkocsi sorakozott a császári udvarban. Az egykori autóversenyző, Christian Werner ekkor már őfelsége udvari gépkocsivezetőjeként tevékenykedett.
Az autózás a huszadik század első évtizedében már túljutott az úgynevezett gyermekkoron. Európa-szerte sorra alakultak a kisebb-nagyobb autógyártó cégek, beindult a nagyüzemi gépkocsigyártás.


Egy hamisítatlan Mercedes Christian Werner autóversenyző korából.
vissza a tartalomhoz