vissza a tartalomhoz


Az új társ új erőt adott Nicolaus August Ottonak. Hamarosan egy merészen egyedülálló szerkezetet tervezett. Az új motor függőlegesen álló hengerében két-két dugattyú dolgozott. Egyik a főtengelyt volt hivatott mozgásba hozni, míg a másik, az úgynevezett „repülődugattyú” a henger kiszellőzését szolgálta. Ám minden fáradozása dacára, ez a motor sem nyerte meg a németek tetszését. A véleményezéssel megbízott bizottság tagjai a motor működését túl nehézkesnek, leírását „nem kellően szabadosnak” ítélték.
Ami nem kellett a németeknek, tökéletesen megfelelt az angoloknak, akik a következő évben szabadalmazták Ottó motorját
Az utazgatások, a munka, a különböző szabadalmi díjak, valamint a műhely berendezése sok pénzét felemésztették Ottonak. Szerencséjére ebben a kritikus időszakban ismerkedett meg Eugen Langen-nel, egy jómódú cukorgyáros csemetéjével.
Teljes nevén Karl Eugen Langen 1833-ban, Kölnben született. Néhány évig a karlsruhei technikai főiskola padjait koptatta, azonban hamar elunta a tanulást, otthagyta a főiskolát és visszament dolgozni apja cukorüzemébe. Ténykedése során számos találmánnyal gyarapította a családi vállalkozást, egy idő után azonban érdeklődése a motorok irányába fordult. Ebben fontos szerepe volt August Ottonak, akivel 1864. március 31-én közös vállalkozást alapítottak. A Gasmotorenfabrik N. A. Otto & Comp cég volt a világ első motorgyártó vállalata, melybe Eugen Langen tízezer tallérral, míg August Otto egy kész és két építés alatt álló gázmotorral szállt be.
Kétévi kitartó munka és kísérletezgetés után 1866-ban a porosz szakminisztérium végre szabadalmaztatta az új, atmoszferikus gázmotort, amely szinte nyomban meg is kezdte világhódító útját.
Százával tódultak Kölnbe a világ különböző tájairól érkező szakemberek, hogy megtekintsék az új csodát.
A következő évben (1867) a Párizsban megrendezett világkiállításon Otto motorja szenzációs sikert aratott. Sokan csalást sejtettek a háttérben, ezért titokban felszedték a motor körül a padlót, hátha rejtett aknára bukkannak. Legnagyobb csalódásukra azonban keresgélésük eredménytelenül zárult. A kiállításon Otto és Langen közösen megépített motorja aranyérmet nyert. Ám még ennél is lényegesebb, hogy az úgynevezett Otto-motor forradalmian új fejezetet nyitott az autózás történetében. A motor tökéletesen működött – helyben. Az üzemanyag-ellátást jelentő gázvezeték miatt ugyanis képtelen volt elmozdulni. Ehhez előbb fel kellett találni a cseppfolyós üzemanyagot.


Otto és Langen közös motorja új fejezetet nyitott. (reprodukció
vissza a tartalomhoz