vissza a tartalomhoz


A francia autógyártás kezdete a Renault cég alapításához fűződik. A vállalat alapítója Louis Renault, egy jómódú posztókereskedő harmadik gyerekeként 1877-ben született, Párizsban. Alig volt tizenhét éves, amikor egy rokona sétakocsizásra vitte egy de Dion típusú automobillal. A műszaki dolgok iránt rendkívül fogékony fiatalembert elbűvölte a csodálatos masina, és megszületett az elhatározás: ő is készít egyet.
Négy év múlva a huszonegy éves Louis két segédmunkás közreműködésével, a család kis billancourti (Párizs külvárosa) üzemében össze is állította járművét, melynek motorját de Diontól vásárolta. Az automobil négylépcsős sebességváltóját maga Louis Renault konstruálta, s melynek negyedik fokozata „direkt” volt, azaz a motor közvetlenül a kardántengelyt hajtotta. Ez a megoldás korszakalkotó előrelépést jelentett más járművekkel szemben, melyeknél az utolsó sebességfokozat is fogaskerekekkel kapcsolódott a tengelyhez és kellemetlen zörgést okozott. Renault kocsijában nem hallatszott fogaskerékzaj.
Louis hamarosan szabadalmaztatta új hajtóművét, és rábírta két idősebb fivérét: Marcelt és Ferdinandot egy közös vállalkozás megalapítására, melynek eredményeként 1899. március 21-én létrejött a Societé Renault Freres (a Renault Testvérek Társasága). Az esztendő végére az alig húszfős vállalat létszáma százra, míg a legyártott gépkocsiké hatvanra emelkedett.
Louis és Marcel szinte valamennyi autóversenyen részt vett, melyeket rendre meg is nyertek. A győzelmek kitűnő reklámul szolgáltak a gyárnak, amely öt év alatt háromezer gépkocsit készített. Az 1904-től 1907-ig terjedő időszakban hétezer gépkocsi gördült ki a gyár szerelőcsarnokából. Ezidőtájt a Renault már Európa legnagyobb üzemének számított. Itt vezették be először a futószalagot. A világhírnév azonban még váratott magára. Azt az első világháború hozta meg a vállalatnak.
Történt, hogy 1914-ben Németország fittyet hányva a Belgium semlegességére átgázolt az országon és benyomult Franciaország területére. Mire a franciák észbe kaptak, a németek már Párizs határában voltak. Úgy tűnt, képtelenség feltartóztatni őket, amikor 1914. szeptember 7-én Joseph Gallieni tábornoknak, a francia haderő főparancsnokának zseniális ötlete támadt. Utasította Párizs katonai parancsnokát, hogy gyűjtse össze a főváros összes fegyverforgatásra alkalmas férfiját, nyomjon fegyvert a kezükbe, majd ültesse taxiba őket, és vonuljanak ki Marnehoz. Párizsban akkortájt ezerkétszáz Renault taxi üzemelt. Mindegyikre felkapaszkodott öt-hat fegyveres, aztán irány a harctér! A veszettül pöfögő konvoj épp idejében érkezett. A németeket meglepte a váratlanul felbukkanó túlerő: a csatát elvesztették, lendületük megtört, és Párizs megmenekült. Ezzel a győzelemmel viszont a Renault végképp beírta nevét a világtörténelembe.


Louis Renault és első autója. (reprodukció)
vissza a tartalomhoz