vissza a tartalomhoz


Motorjaik sikerén felbuzdulva Daimlerék hamarosan újabb ötlettel lepték meg kortársaikat: motorkerékpárt készítettek. A járgány váza erős, tölgyfadongából volt összecsapolva, erre építették rá egyik motorjukat. Mivel kerékpározni sem Daimler, sem pedig Mayback nem tudott, a feldőlés ellen a motoros jármű két oldalára kis támasztókerekeket szereltek, amilyen a gyermekbicikliken van. A furcsa járgány 1884 novemberében pöfögött végig Cannstatt utcáin nem kis meglepetésére a város polgárainak. A lovak hőkölve ágaskodtak fel a kegyetlen dübörgés hallatán, s a nagyszámú tömeg félig borzongva, félig lelkesen követte az ördöngős szerkezetet. Úgy tűnt, a motorkerékpár bevált, ezért 1885. augusztus 29-én, az esetleges jogi és egyéb bonyodalmak elkerülésére Daimler és Maybach szabadalmaztatta találmányát.
Az 1885-ös esztendőnek azonban volt egy másik, az autózás története szempontjából talán még jelentősebb eseménye is: detroiti műhelyében ekkor találkozott először Henry Ford, a későbbi „autókirály” Otto belsőégésű motorjával.
A motorkerékpárt hamarosan a motoros szán követte, majd 1996-ban felesége 43. születésnapja alkalmából Daimler egy motoros hintóval rukkolt elő. A pompás kocsit a kor legelőkelőbb német gyárában, a stuttgarti Királyi Kocsigyártó és Udvari Szállító Wimpff cégnél készítették. Küllemében leginkább az akkori amerikai luxuskocsikhoz hasonlított, de szükségszerűen hiányzott a rúdja, hámfái sem voltak, mivel a lovakat az utasok lába alá beépített benzinmotor helyettesítette. A másfél lóerős motor percenkénti hatszázas fordulaton dolgozott. Tengelykapcsolóval (kuplung) hozta mozgásba a hintót, amely aztán óránként 12 kilométeres sebességgel „röpítette” utasait.
A várakozással ellentétben a siker ezúttal elmaradt. Sőt! A környék összesereglett lakói valóságos kőzáporral fogadták a pöfögő hintót. Hasonló volt a sajtóvisszhang is. A stuttgarti újságok dörgedelmes cikkekkel óvták a város nyugalmát és biztonságát a „veszedelmes vállalkozástól”.
A korábbi sikertelenségeken már megedződött két férfiú kedvét azonban nem törte le ez a látszólagos kudarc, és hamarosan egy szenzációs motorcsónakot készítettek.Daimler és Mayback támasztókerekes motorkerékpárja. (reprodukció)
vissza a tartalomhoz