vissza a tartalomhoz


A Porsche-autók névadó konstruktőre, Ferdinand Porsche 1875. szeptember 3-án, az Osztrák-Magyar Monarchiához (ma Csehországhoz) tartozó Masseldorfban született. A kivételes műszaki képességekkel megáldott Ferdinand már gyermekként élénk érdeklődést mutatott a különböző szerkezetek, gépek iránt. Tizenöt éves korában bádogos inasnak jelentkezett szülővárosa textilgyárába. Három évvel később, friss szakmunkás-bizonyítványával a zsebében Bécsbe ment, ahol a magyar származású Egger Béla, Vereinigte Elektrizitäts Bela Egger & Co nevű cégénél helyezkedett el. Az invenciózus fiatalember számos ötlettel, megoldással öregbítette a vállalkozás hírnevét, közben „fekete”, azaz nem hivatalos hallgatóként elvégezte a Technikai Múzeum elektrotechnikai karát. Bár szakmai tudását anyagilag magasan elismerték, néhány év múlva Ferdinand mégis búcsút vett második munkaadójától is, és a Jacob (egyes források szerint: Ludwig) Lohner & Co. Császári és Királyi Udvari kocsigyártó céghez szerződött. Lohner alkalmas társnak, az akkortájt villamos autók gyártásával kísérletező gyár pedig ideális helyszínnek bizonyult a megszállottan kutató fiatalember számára első, kétüléses elektromos autója megtervezéséhez és elkészítéséhez. A két konstruktőrről Lohner-Porsche névre keresztelt jármű korszakalkotó vívmánynak számított, ugyanis négy villanymotorja tengelykapcsoló nélkül, direkte a kerekeket hajtotta. Teljesen hangtalanul! Nem véletlenül keltett nagy feltűnést az 1900-ban megrendezett Párizsi Világkiállításon.
Két évvel később Ferdinand egy úgynevezett mixtwagen-t szerkesztett. A járműből már a próba napján rendelt egyet-egyet Ferenc Ferdinánd trónörökös és báró Nathal Rotchild bankár. A kutatásokra fordított hatalmas összegek azonban megrendítették Lohner cégét, és 1906-ban Ferdinand Porsche kénytelen volt búcsút venni konstruktőrtársától.
A Daimler csak erre várt. Alig két héttel később Porschét kinevezték a Daimler Motor ausztriai részlegének (Austro Daimler) műszaki igazgatójává. Ám Ferdinand itt sem töltötte tétlenkedéssel az időt. Hamarosan pompás kis kocsit tervezett és szerkesztett, melynek Jellinek lányáról a Maya nevet adta. (Maya annak a Mercedesnek volt a húga, akiről minden idők leghíresebb autóját nevezték el.) Egy évvel később Porsche tervezőasztalán megszületett a Tulipán nevű versenyautó. A virágnevű csodajármű a Prinz Heinrich-versenyen százhetvenhat versenyzőt maga mögé utasítva lett az első.
A sikerek dacára Porsche 1923-ban egy nézeteltérés miatt megvált az Austro Daimlertől és Stuttgartba utazott, ahol azonnal kinevezték a Daimler központ konstrukciós irodájának vezetőjévé. Stuttgarti ténykedése eredményeként születtek meg a Mercedes Benz S, SS és SSK-típusai.
Hosszas előkészületi munkát követően 1931-ben Ferdinand Porsche végre megalapíthatta saját tervezőirodáját, a mai Porsche AG ősét. Három év múlva a Birodalmi Autóipari Szövetség (s nem Hitler) megbízta egy népautó (Volkswagen) kifejlesztésével. A formája miatt „Bogárnak” becézett gépkocsi az 1939-es berlini autókiállításon mutatkozott be. A furcsa kis négykerekű rövidesen a világ legnépszerűbb kisautójává vált. Gyártásával csak az 1960-as években álltak le.
A második világháború idején Porsche számos felkérést, megbízást kapott különböző hadi cégektől. A háború után a franciák a nácikkal való kollaborálás címén letartóztatták, és csak jelentős összeg ellenében engedték szabadon. (Állítólag sikerült rákényszeríteniük, hogy részt vegyen a Renault cég Dauphin nevű népautójának tökéletesítésében.)
Ferdinand Porsche 1951-ben hunyt el. Halála előtt azonban még részt vehetett legendás sportautójának, a Porsche 356-nak bemutató ünnepségén.
A Porsche-sportautók gyártását fia vette át. Az üzem ma a legkisebb, de a legsikeresebb autógyártó Németországban. Stuttgart városnak jóval több adót fizet, mint a Mercedes. Komoly nyereségének köszönhetően az egyetlen olyan német autógyár, amely még családi tulajdonban van.


A híres villanyautó: a Lohner-Porsche 1900-ban. (reprodukció)
vissza a tartalomhoz