vissza a nyitólapra


Székely alapítású, később szász, napjainkban már zömében román ajkú kisközség Kőhalomtól északra, az országúttól két kilométerre, keletre.
Az erődtemplom: A festői környezetű település fölötti magaslatról uralja a környéket a rádosi erődtemplom. A gótikus templom feltehetően a 14. században épült. A nyugati homlokzata elé épített négyzetes tornyot 1526-ban erősítették meg, ekkor készült a szentély hálóboltozata is. Az átalakításokkal párhuzamosan a templomot kettős falgyűrűvel vették körül. A belső, ovális gyűrűt négy torony, a külsőt masszív támpillérek erősítik.
A templom legnagyobb értéke a Szent János evangélista tiszteletére állított, két faszoborral, fafaragásokkal és négy temperafestménnyel díszített szárnyas oltár. Az Albrecht Dürer és Hans Brugkmair metszetei alapján készült, ritka szépségű oltárt egyesek 1520-1525-közöttre, mások 1553-ra valószínűsítik. Alkotójának Christian segesvári mestert tartják.
A szászok elvándorlása óta a rádosi erődtemplom állapota is folyamatosan romlik. Tetőszerkezete elkorhadt, tornya megrepedt. Félő, hogy rövidesen a többi szász erődtemplom sorsára jut.
rados01.jpg rados02.jpg rados03.jpg rados04.jpg
vissza a nyitólapra