vissza a nyitólapra


Természetvédelmi övezetéről, a Rétyi-nyírről híres háromszéki székely község Sepsiszentgyörgytől tizenkét kilométerre, keletre, a Feketügy teraszán, a Dobolyka-tető lábánál. A települést voltaképpen két falu: Réty és Komolló alkotja. Utóbbi 1964-ben egyesült Réttyel.
A Rétyi-nyír tizenöt négyzetkilométeres, futóhomokkal borított terület a Feketeügy bal partján, amelyen négy falu: Réty, Komolló, Egerpatak és Szentivány osztozik. Igazi homokpuszta, sajátos növényzettel, amelyet Orbán Balázs „Háromszék Szaharájának” nevezett. Kimondottan védett területe mindössze 2,5 négyzetkilométer. Ám a homokbuckák között napjainkban is közel száz kisméretű tó vize csillog, melyek legtöbbjét azonban megtámadta és lassan meghódítja a mocsári növényzet.
Réty neve mai formájában a 14. században bukkant fel. Háromszék több közgyűlést is tartott a faluban.
A református templom: A Dobolyka-tető egyik nyúlványán álló református templom Székelyföld egyik legrégibb temploma. Feltehetően a 11. század végén, 12. század elején épülhetett román stílusban egy korábbi temető helyén. (Egyes vélemények szerint jóval később, a 13. század közepe táján emelték.) Tény, hogy félköríves alaprajzú, boltozatos szentélye a 13. században készült. Különálló, hagymasisakos tornya jóval későbbi eredetű. A templom, amely a reformációt követően került a református egyház tulajdonába, évszázadokig a környező települések egyetlen temploma volt. Lőrései alapján alkalmanként védelmi célokat is szolgálhatott. Eredetileg bástyákkal megerősített védőfal vette körül, amelyet később elbontottak. A jelenlegi tornyot is az egyik bástyából alakították ki.
A templomot az évszázadok során kétszer újították fel. Először a 16. században, majd a 19. század második felében. A többszöri felújítás ellenére szentélye máig megőrizte eredeti, félköríves formáját. A házak fölé emelkedő, fehér falú templomhoz ma is jelentős számú református közösség tartozik. A szomszédos temetőben szép barokk sírkövek láthatók.
Réty eredetileg a templom szomszédságában, a Templom-dombon terült el. Később a falu leköltözött a Feketügy mellé.
Kúriák: Különleges természeti adottságai mellett Réty számos régi, szép, a reneszánsz és a barokk időket idéző kúriával is büszkélkedhet. Ilyen az Antos-udvarház, a Salamon- és a Györgyjakab-ház, valamint a Templomdomb déli oldalába épült Kozma-kúria.
rety01.jpg rety02.jpg rety03.jpg rety04.jpg
rety05.jpg rety06.jpg rety07.jpg rety08.jpg
rety09.jpg rety10.jpg rety11.jpg rety12.jpg
vissza a nyitólapra