vissza a nyitólapra


Nagy-Küküllő-menti, vegyes ajkú település Segesvár és Medgyes közt félúton, a berethalmi elágazásnál. A község fölötti dombot uraló, ismeretlen titulusú, késő gótikus, kereszthajós evangélikus erődtemplom a 14. században épült. A gyakori támadások során megsérült épületet a 15. században átalakították. Ekkor emelték a templomot körülölelő, támpillérekkel és sarkain tornyokkal megerősített védőfalat is.
A templom úgynevezett hálóboltozatos szentélye és kereszthajója szerencsés módon, épen vészelte át a háborús időket. A főhajó sima, szélein legömbölyített mennyezetű. Az északi kereszthajóhoz két kápolna csatlakozik. A 16. században a templom nyugati homlokzata elé négyzetes alaprajzú tornyot emeltek, amely lőrései alapján háborús időkben szintén védelmi célokat szolgált. A barokk oltár valószínűleg a 17. század végén, 18. század elején készült. Templomhoz fából készült, fedett lépcsősoron lehet feljutni.
Az épületegyüttest a 19. században részben felújították, a jelentősebb javításokat azonban az 1989-es események után végezték el a szászsárosiak, akik azóta is szépen, folyamatosan gondozzák.
szaszsaros01.jpg szaszsaros02.jpg szaszsaros03.jpg szaszsaros04.jpg
szaszsaros05.jpg szaszsaros06.jpg szaszsaros07.jpg szaszsaros08.jpg
vissza a nyitólapra