vissza a nyitólapra


Eredetileg székely, majd évszázadokig szász, napjainkban már zömében román ajkú település Szászbudától mintegy hét kilométerre, délnyugatra. Német neve: Deutsch-Weisskirch. Feltehetően ebből alakult ki a jelenlegi román Viscri elnevezés.
A forgalmas utaktól meglehetősen távol eső, a szászföldi dombok közt megbúvó falu két irányból: a már említett Szászbuda (Bunesti), illetve a Kőhalommal szomszédos Garat (Dácia) nevű település felől közelíthető meg. Mindkét irányból tengelytörő, rossz útra számítsanak.
A keletebbre húzódó kézdi székelyek helyére a 13. században betelepülő szászok, a székely elődök egykori kápolnájából alakították ki a mai impozáns erődtemplom ősét. A fehérre meszelt (innen a neve), faerkélyes tornyokkal erősített várfallal körbevett templom egyik legszebb ilyen jellegű építménye Erdélynek. Különleges szépségének a Nyugat-európai turisták körében is egyre nagyobb a híre. Mi több, egyre több francia és német filmkészítő stáb is a szászfehéregyházi erődtemplomot választja reklám- vagy történelmi jellegű filmjének forgatási helyszínéül.
A középkori hangulatot árasztó épületegyüttes híre Angliába is eljutott. Mindenesetre 1998-as erdélyi körútja során Károly, angol trónörökös is felkereste. A szászfehéregyházi erődtemplom az UNESCO védelme alatt áll.
szaszfeheregyhaza01.jpg szaszfeheregyhaza02.jpg szaszfeheregyhaza03.jpg szaszfeheregyhaza04.jpg
szaszfeheregyhaza05.jpg szaszfeheregyhaza06.jpg szaszfeheregyhaza07.jpg szaszfeheregyhaza08.jpg
szaszfeheregyhaza09.jpg szaszfeheregyhaza10.jpg szaszfeheregyhaza11.jpg szaszfeheregyhaza12.jpg
vissza a nyitólapra