vissza a nyitólapra
Az árnykép vagy sziluett nevét a 18. század híres francia pénzügyminiszteréről, Étienne de Silhouette-ről kapta. Az ötletekből kifogyhatatlan férfiú állítólag azzal szórakoztatta vendégeit, hogy a késve érkezőket egy áttetsző pergamen mögé ültette, mögéjük több tucat gyertyát helyezett, s a szalonban ülők a pergamenre vetülő árnyképük alapján kellett felismerjék az egyes személyeket.
Az 1800-as évek elején, Silhouette ötletéből kiindulva, Thomas Wedgewood ezüstnitráttal kezelt papírra vagy vászonra vetítette az árnyképeket, melyek ily módon rögzültek is. Mivel a képek rendkívül dekoratívak voltak, ráadásul egy-egy kedves személy arcprofilját ábrázolták, egy csapásra meghódították Európát. A szalonok falait ellepték a sziluettképek, a legnépszerűbbek mégis a gyűrűkön, vagy nyakláncokon függő, apró fémtokokba zárt miniatűrök voltak. Magyarországon Kazinczy Ferenc és barátai képviselték az árnykép-készítés lelkes és hozzáértő művelőit. A fekete-fehér sziluettek népszerűsége azonban meglehetősen rövid ideig tartott. A hasonló elvekre épülő forradalmian új találmány, a fotográfia gyorsan háttérbe szorította az ábrázolásnak ezt a módját.
Bár jelentőségükből mára sokat veszítettek, sziluettképek ma is készülnek. Egy részük különböző fotográfiai eljárással, mások úgymond manuálisan. Mert hiába a legkorszerűbb technika, bizonyos épületeket egyszerűen képtelenség lefotózni. Következésképp az árnykép készítője kénytelen képzeletére hagyatkozva kézzel megrajzolni, „felépíteni”. Pixelről pixelre, közben állandóan figyelve a legapróbb részletekre és arányokra . Ez utóbbiak közé sorolom magamat is. Kezdetben hetekig elpepecseltem egy-egy tetszetős vagy egyéb okból kedves épület újraalkotásával. Ma már egy részletgazdag építmény elkészítése legfeljebb két napot vesz igénybe.
– Voltaképpen ez micsoda? Művészet vagy hobbi? – kérdezte nemrég egy ismerősöm.
– Nevezze mindenki annak, aminek akarja – vontam vállat. – Ha magam művészetnek nevezném, nagyképűnek tűnnék. Ha puszta időtöltésként határoznám meg, léhának, naplopónak neveznének. Rájöttem: nem az én tisztem a minősítése. A 19. században felbukkanó új művészeti irányzatok bebizonyították, hogy a konvenciókon nevelkedett közönség nehezen érti meg a festők, szobrászok újra való törekvését. Az meg teljességgel felfoghatatlan számukra, hogyan lehet sikeres valami, ami minden tekintetben ellentmond a szabályoknak. Legtöbben napjainkban is a felfogásban látják a siker és az eredmény egységét. Az alkotóknak viszont épp a konvencióktól való állandó elszakadás kényszere jelenti a legfőbb és legállandóbb hajtóerőt. Ki tud itt igazságot tenni?
A kérdésnél maradva bevallom, bár nem egészen öncélú, az árnykép-készítés számomra egyfajta szórakozást jelent, mely egyidejűleg magában hordozza az alkotás örömét is. S ha képeim alapján legalább tíz helyszínt felismer a közönség, őszinte elégedettséggel tölt el a tudat, hogy munkám nem volt hiábavaló.
Augsburg.jpg
Baja.jpg
Barcelona.jpg
Berlin.jpg
Bern.jpg
Betlehem.jpg
Bingen.jpg
Brasso.jpg
Brno.jpg
Budapest 1.jpg
Budapest 2.jpg
Budapest 3.jpg
Consonno.jpg
Cordouan.jpg
Debrecen.jpg
Drezda 1.jpg
Drezda 2.jpg
Dunfermline.jpg
Esztergom.jpg
Firenze.jpg
Frankfurt.jpg
Halki (Chalki).jpg
Hall in Tirol.jpg
Hegykoz- szentimre.jpg
Igazfalva.jpg
Jeddah.jpg
Kalyazin.jpg
Kassa.jpg
Keszthely.jpg
Kijev.jpg
Kiskun- felegyhaza 1.jpg
Kiskun- felegyhaza 2.jpg
Kiskun- felegyhaza 3.jpg
Kiskun- felegyhaza 4.jpg
Kiskunhalas.jpg
Kistelek.jpg
Kolozsvar.jpg
Korosfo.jpg
Krakko 1.jpg
Krakko 2.jpg
Krakko 3.jpg
Lisszabon.jpg
Luzern.jpg
Magyarvalko.jpg
Malorichenske.jpg
Marosillye.jpg
Moszkva.jpg
Nagybanya.jpg
Nagyvarad 1.jpg
Nagyvarad 2.jpg
Nagyvarad 3.jpg
Nagyvarad 4.jpg
Nagyvarad 5.jpg
Nemetorszag.jpg
Neuschwanstein.jpg
Passau.jpg
Praga 1.jpg
Praga 2.jpg
Praga 3.jpg
Praga 4.jpg
Praga 5.jpg
Puerto Rico.jpg
Retz.jpg
Sarkad.jpg
Segesvar.jpg
Sevilla.jpg
Sintra.jpg
Sopron.jpg
Szaszkezd.jpg
Szeged 1.jpg
Szeged 2.jpg
Vajdahunyad.jpg
Vilnius.jpg
vissza a nyitólapra