vissza a nyitólapra
Ami Erdélynek a Fogarasi-havasok, az a Felvidék számára a Tátra. Közös bennük, hogy mindkét hegytömb a Kárpátok része. Előbbi a Déli-Kárpátok vonulataként zárja el a rejtélyes keleti tartományt az egykori Ókirályságtól (Regát), utóbbi az egykori Liptó és Szepes vármegyét választotta, s választja el ma is Lengyelországtól.
Míg a Fogarasi-havasok legmagasabb pontja, a 2544 méter magas Moldoveanu, addig a Magas-Tátra Gerlachfalvi csúcsa kereken 111 méterrel magasabbra nyúlik a tengerszint fölé. S ami még közös bennük: úgy a Fogaras, mint a Tátra, hófödte süvegeivel távolról nagyjából egyformán néz ki.
A Magas-Tátra lánchegység, melynek szerkezete teljesen más, mint az Alpoké: nem képez tömeges hegységet, melyben hegy hegyre halmozódik s minden irányban hatalmas ágak indulnak ki, hanem egyetlen hegyvonulat, melynek csúcsai nem egymás mögött, hanem egymás mellett sorakoznak. A Tátra másik jellegzetessége, hogy csúcsai nem a főgerincen helyezkednek el. Bár magassága 23 méterrel elmarad a Gerlachfalviétól, mégis az azonos nevű tó fölött tornyosuló Lomnici-csúcs a Magas-Tátra egyik leismertebb, s ennek okán legnépszerűbb csúcsa. Talán, mert a folyamatosan működő drótkötélpálya révén ide bárki feljuthat. Onnan fentről aztán csodálatos látvány tárul az ember szeme elé. Déli irányban, lent a tenyérnyi Lomnici-tó víztükre csillog, míg keleti, északi és nyugati irányban mindenfelé komor és kopár szirtek, tűhegyes csúcsok nyúlnak az ég felé. Köztük, nyáron is hóval borított szurdokszerű völgyek, ahol a havasi gyopáron, kúszófenyőn és a zord klímát elviselő néhány fűfélén kívül semmilyen más növény nem terem.
Egy szó, mint száz: ha valaki a magasba vágyik, szánja rá magát, s legalább egyszer látogasson el a Magas-Tátrába. Nem bánja meg.
magastatra01.jpg magastatra02.jpg magastatra03.jpg magastatra04.jpg
magastatra05.jpg magastatra06.jpg magastatra07.jpg magastatra08.jpg
magastatra09.jpg magastatra10.jpg magastatra11.jpg magastatra12.jpg
magastatra13.jpg magastatra14.jpg magastatra15.jpg magastatra16.jpg
magastatra17.jpg magastatra18.jpg magastatra19.jpg magastatra20.jpg
magastatra21.jpg magastatra22.jpg magastatra23.jpg magastatra24.jpg
magastatra25.jpg magastatra26.jpg magastatra27.jpg magastatra28.jpg
magastatra29.jpg magastatra30.jpg magastatra31.jpg magastatra32.jpg
magastatra33.jpg magastatra34.jpg magastatra35.jpg magastatra36.jpg
magastatra37.jpg magastatra38.jpg magastatra39.jpg magastatra40.jpg
magastatra41.jpg magastatra42.jpg magastatra43.jpg magastatra44.jpg
vissza a nyitólapra