vissza a nyitólapra
A nyolcvanegy éves sínpár meglehetősen hullámos, az öreg gőzmozdony 2009 augusztusában már be sem indult, ám akit egyszer „megcsapott” a füstje, az egy életre a szerelmese maradt.

Mindez már a múlté. A közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárca illetékesei a közelmúltban úgy döntöttek: 2009. december 12. után leállítják a személyszállító vonatokat Kecskemét és Kiskőrös, illetve Kiskunmajsa között…
A vasútbarátok december 11-én emléknapot tartottak a kisvasút Halasi úti állomásán és fűtőházában. Összejöttek, hogy még egyszer végig utazzanak a Kecskeméttől Kiskunmajsáig nyúló sínpáron. Hogy búcsút vegyenek a 2008 nyárutóján még vastagon füstölő, ám a következő évben már be sem induló kis gőzgőzmozdonytól, az „őt” felváltó dízelvontatóktól, a kályhafűtéses vagonoktól, a kézi és motoros hajtányoktól. Mindentől – legyen az tárgy, élmény vagy emlék –, ami a beindítása óta eltelt több mint nyolc évtized alatt valamilyen formában kötődött a legendás kisvasúthoz. 2009. december 11. egyfajta gyásznap volt. Fejezetlezáró szomorú dátum, amely csupa fekete betűvel került be a vasútról szóló krónikákba.
A keskenynyomtávú Kecskeméti Gazdasági Vasút Kiskunmajsáig terjedő ötvenhárom kilométer hosszú vonalát 1928. szeptember 17-én adták át az utazóközönségnek. Első mozdonyvezetője Schuch István volt, aki akkortájt már több mint másfél évtizedes szakmai múlttal büszkélkedhetett. A kis szerelvény szaporán szuszogó első mozdonyát a vasutasok maguk közt csak Jónásnak hívták.
Tulajdonságai alapján Jónás egészen normális gőzmozdony volt, csak a keskenynyomtávú vasúthoz képest kicsit termetes. Mivel a 760 milliméteres sínpáron úgy festett, mint az ószövetségi prófétát lenyelő bibliai cethal, a vasutasok Jónásnak keresztelték el.
Schuch István apai ősei az 1800-as évek közepe táján Németországból kerültek az akkor Magyarországhoz tartozó Érsekújvárra.
A gőzmozdonyok és a vasút megjelenése, elterjedése a Schuch család életét is megváltoztatta, többen vasutasok lettek. A pályát a gyerekek is folytatták, a már Felvidéken született nyolc Schuch testvér többsége – köztük István is – hű maradt a szép jövőt ígérő vasutas szakmához.
Schuch István a hat elemi elvégzése után Újpesten kitanulta a gép- és kocsilakatos szakmát. Eleinte budapesti cégeknél, vállalkozóknál dolgozott, aztán 1912-ben sikeresen letette a segéd-mozdonyvezetői vizsgát és visszament Érsekújvárra, ahol a helyi fűtőházban kapott munkát. Még abban az évben áthelyezték Nyitrára, ám onnan a következő esztendőben visszakerült Érsekújvárra. Az első világháború idején megfordult az Ipolysági fűtőházban és Balassagyarmaton is dolgozott, itt nevezték ki mozdonyvezetővé. A technikai dolgok iránt rendkívül fogékony fiatalember a háború után részt vett a vasutas sztrájkok szervezésében, ezért 1923-ban letartóztatták és elbocsátották a MÁV-tól. Sokáig nem talált munkát, végül apósa révén sikerült elszegődnie a Kisbérpuszta-Mohora között beindított gazdasági vasúthoz. Közben a Schuch család Esztergomba költözött. Ott érte őket a hír, hogy elkezdődött a keskenynyomtávú Kecskemét-kiskunmajsai Gazdasági Vasút szervezése. A vonal megvalósításába István is aktívan bekapcsolódott. Valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy őt bízták meg az 1928-ban beindított vasút első mozdonyának, Jónásnak a vezetésével.
A szorgalmas kismozdony vontatta szerelvény gyorsan népszerű lett úgy a belföldi, mint a külföldi turisták körében. Olyan előkelőségeket szállított, mint Gömbös Gyula egykori miniszterelnököt, de utasai közt tudhatta a walesi herceget és feleségét, nem is szólva a svájci, osztrák, német turistákról. S egy alkalommal három sziámi királykisasszony is végigvonatozta a kecskeméti Rávágy tértől a majsai állomásig terjedő távot.
Beindult hát a keskenynyomtávú vasút. Ám jóformán ki sem fényesedhettek a sínjei, kitört az egész világot átfogó gazdasági válság, amely egyben a kisvasút végét is jelentette.
A kecskemétiek azonban nem törődtek bele a helyzetbe, s kiötölték: turistákkal teszik kifizetődővé a kisvasút üzemeltetését. Legott jókora sajtókampányt szerveztek, külföldi zsurnalisztákat hívtak vendégségbe, hogy cserébe hírét vigyék a világon egyedülállónak számító természetvédelmi területnek, a hírös város déli határától egészen Majsáig nyúló bugaci pusztának. A program hazai népszerűsítésére Móricz Zsigmondot kérték fel. A nagy író – aki akkortájt jókora birtokkal bírt Bugacon – volt az, aki a keskenynyomtávú kisvonat mozdonyát Kispöfögőnek nevezte el. Időközben a masiniszta Sándorfira magyarosította nevét, és vendéglőt nyitott a Rávágy téri végállomáson.
A válság elmúlt, a bugaci kisvasút újraéledt, és több mint hat évtizeden át kitartóan hordta a városba, s onnan vissza a hatalmas puszta tanyáinak lakóit.
Az 1990-es évek végén azonban ismét veszélybe került a léte, pedig akkor még csak válság sem volt. Legfeljebb a fejekben és a lelkekben. Ám ahogyan hetven évvel korábban, ezúttal sem hagyták elveszni. Akkorra már mindenki tudta: a keskenynyomtávú vasút éppúgy hozzá tartozik a pusztához, a kiterjedt tanyavilághoz, mint kutyához a bolha. Ahogyan az évről évre megrendezésre kerülő nosztalgiavonatozás is elképzelhetetlen lett volna jakabszállási vízvételezés, alkalmi mozdonyvezetés, pillangózás, fotózás, viperaprogram vagy szöcskenyájas gyalogtúra nélkül. Összedugták hát a fejüket jó szándékú emberek, és a megyei közgyűlés, néhány áldozatkész vállalkozó, illetve a kisvasút menti települések önkormányzatainak bevonásával létrehoztak egy közhasznú társaságot a keskenynyomtávú vonat – lehetséges – üzemeltetésére. S bár a törvényi lehetőségek hiányoztak, úgy tűnt: a kisvasút újra megmenekült. Nap mint nap újra szorgalmasan végigkúszott a puszta végtelenjébe nyúló keskeny sínpáron, a helybeliek és a szépre vágyó turisták nagy-nagy örömére. S a hagyománynak megfelelően minden esztendő augusztusának második péntekén újra sínre állították a keskenynyomtávú kézi hajtású és motoros hajtányokat, drezinákat. Másnap befűtöttek az immár muzeális értékű Kispöfögő gyomrába, rácsatolták a hat-nyolc vagont, és reggel 9 óra tájban a zsúfolásig megtelt vonat, valamint a szerelvényt kísérő gépkocsisor kigördült a Halasi úti állomásról, hogy nekivágjon a Bugac-felső vasútállomásig tartó, programokban gazdag útnak, s hogy újabb egy esztendőre való élménnyel töltse meg a vonatozás szerelmeseinek lelkét.
2008 augusztusában még vastag füstöt eresztve szuszogta végig a Bugac-felsőig tartó távot a kismozdony. A következő évben azonban már nem indult be. Közben okafogyottá vált a közhasznú társaság is…
2009. december 10-én aztán jött a megdöbbentő hír: szombaton utoljára kel útra a puszta végtelenjébe futó sínpáron a keskenyvágányú szerelvény, hogy örökre búcsút vegyen a mesés alföldi tájtól és szerelmeseitől.
Mert valamitől mi mindig búcsúzunk…
Fotóimmal a megszűntetett kisvasútnak kívánok mementót állítani.
kisvasut01.jpg kisvasut02.jpg kisvasut03.jpg kisvasut04.jpg
kisvasut05.jpg kisvasut06.jpg kisvasut07.jpg kisvasut08.jpg
kisvasut09.jpg kisvasut10.jpg kisvasut11.jpg kisvasut12.jpg
kisvasut13.jpg kisvasut14.jpg kisvasut15.jpg kisvasut16.jpg
kisvasut17.jpg kisvasut18.jpg kisvasut19.jpg kisvasut20.jpg
kisvasut21.jpg kisvasut22.jpg kisvasut23.jpg kisvasut24.jpg
kisvasut25.jpg kisvasut26.jpg kisvasut27.jpg kisvasut28.jpg
kisvasut29.jpg kisvasut30.jpg kisvasut31.jpg kisvasut32.jpg
kisvasut33.jpg kisvasut34.jpg kisvasut35.jpg kisvasut36.jpg
kisvasut37.jpg kisvasut38.jpg kisvasut39.jpg kisvasut40.jpg
kisvasut41.jpg kisvasut42.jpg kisvasut43.jpg kisvasut44.jpg
kisvasut45.jpg kisvasut46.jpg kisvasut47.jpg kisvasut48.jpg
kisvasut49.jpg kisvasut50.jpg kisvasut51.jpg kisvasut52.jpg
kisvasut53.jpg kisvasut54.jpg kisvasut55.jpg kisvasut56.jpg
kisvasut57.jpg kisvasut58.jpg kisvasut59.jpg kisvasut60.jpg
kisvasut61.jpg kisvasut62.jpg kisvasut63.jpg kisvasut64.jpg
kisvasut65.jpg kisvasut66.jpg kisvasut67.jpg kisvasut68.jpg
kisvasut69.jpg kisvasut70.jpg kisvasut71.jpg kisvasut72.jpg
kisvasut73.jpg kisvasut74.jpg kisvasut75.jpg kisvasut76.jpg
vissza a nyitólapra